For elever i alderen 14 til 18
Skandinavisk hygge

High school i Finland

Classic
Alder 15-18

Finlands barske natur er hjemsted for et fascinerende dyreliv, majestætiske skove, omkring 200.000 søer og verdens lykkeligste folk – for ikke at nævne Europas bedste uddannelsessystem og en ekstremt høj livskvalitet (og glem ikke saunaerne!).

High School Classic

High School Classic er det traditionelle udvekslingsprogram, som de fleste af vores elever vælger. Det er det perfekte program for alle, der har udlængsel og drømmer om spændende oplevelser i udlandet og er åbne over for alle de overraskelser, det kan bringe. Sådan fungerer det: Ud fra din profil finder vi en passende værtsfamilie og skole, og det bedste af det hele er, at det kan være hvor som helst i Finland! Hvis du har lyst til eventyr og er villig til at lade dig overraske af dine udvekslingsoplevelser, er det her det helt rigtige program for dig.

Tilmeld dig et inspirationsmøde

Download vores brochure

Bestil vores brochure nu, og læs alt om STS High School, vores destinationer og et helt specielt udlandsophold, som kan blive dit livs eventyr!

Velkommen til Finland

I de sidste mange år har Finland ligget øverst på listen over verdens lykkeligste lande, og det kan måske undre nogen. Finnerne har en tendens til at være ret reserverede og skal udholde lange, kolde vintre. Men hvis du kradser i overfladen, vil du opdage, at finnerne elsker naturen, nyder alt det gode, vinteren har at byde på og er supergode til at have det sjovt.

Indbyggere: 5,5 millioner
Areal: 338.000 km2
Søer: 188.000
Øer: 40.000
Hovedstad: Helsinki (630.000 indbyggere)
Sprog: Finsk og svensk (5 % af befolkningen)
Valuta: Euro
Landekode: +358

Finsk sjov, sjove finner

Finnerne er varme og oprigtige. Selvom de kan virke lidt generte i starten, vil du, når du lærer dem at kende, få gode venner og opleve den sjove og skæve finske humor. Et godt eksempel på den skæve finske humor er de mange festivaler, de holder hvert år i hele landet. Her kan du fx komme til verdensmesterskabet i koneløft, verdensmesterskabet i luftguitar og verdensmesterskabet i sumpfodbold.

Det finske køkken minder om de andre nordiske landes, men det har alligevel sine egne specialiteter. De fleste finske specialiteter indeholder laks eller rensdyr, men der bruges også grøntsager og kød. For finnerne er det vigtigt, at maden er ren og naturlig, og de fleste retter tilberedes med friske råvarer. Men finnerne kan selvfølgelig også godt lide at tage ud at spise en pizza eller en hamburger engang imellem.

Uddannelse i verdensklasse

Finland kan bryste sig af at have et af de bedste uddannelsessystemer i verden – et system, der fremmer kritisk tænkning og intellektuel udforskning i modsætning til repetition og udenadslære. Her opererer man med næsten ingen lektier og kortere skoledage, fordi fritiden ses som en vigtig del af en sund og komplet uddannelse. Men selvom stemningen i skolen generelt er mere afslappet, ligger de finske elever konsekvent blandt de bedste i verden, både hvad angår læsning, matematik og naturvidenskab, så de må gøre et eller andet rigtigt.

Et fleksibelt skolesystem

Undervisningen i gymnasiet i Finland giver eleverne en omfattende almenviden, styrker den kritiske tænkning og forbereder eleverne på deres videre uddannelse. De fleste gymnasier i Finland (kaldet lukio) har et fleksibelt “klasseløst” system, hvilket betyder, at eleverne kan afslutte skolegangen i deres eget tempo i løbet af 2-4 år. Skolerne er ikke inddelt efter alder, men efter kurser uden specifikke klasseårgange, så i enhver elevgruppe kan du finde elever på mellem 16-19 år.

Hver dag lærer du noget nyt

Et akademisk år er inddelt i fem perioder med et separat skema for hver periode og med fokus på bestemte fag. Hver periode afsluttes med en eksamensuge. På den måde kan du studere en lang række fag og hele tiden opdage noget nyt og møde nye mennesker.

Skoledagen starter mellem kl. 8 og 10 og slutter som regel mellem kl. 14 og 16. Der er normalt en 45-minutters frokostpause, og frokosten er gratis for alle studerende. Blandt de obligatoriske kurser er der undervisning i et modersmål og et fremmedsprog, litteratur, matematik, miljø og naturvidenskab, humanisme og samfundsfag samt idræt.

Dit andet hjem

Vores fantastiske værtsfamilier bor over hele Finland. De er alle forskellige, men de har ét vigtigt fællestræk: De kan ikke vente med at byde dig velkommen i deres hjem, vise dig landet, og hvordan de lever – og de glæder sig til alle de fantastiske oplevelser, I skal have sammen.

Din værtsfamilie bliver dit andet hjem. Finske familier tilbringer megen tid sammen. De spiser sammen og hygger sig derhjemme om aftenen med hinanden og deres hobbyer. Grib chancen for at lære om deres liv og interesser, og vær ikke bange for at deltage!

Fælles respekt og åben kommunikation

Udvekslingsstudenten forventes at deltage i familiens aktiviteter og hjælpe til med almindelige gøremål i hjemmet, fx ved at vaske op, holde sit værelse rent og købe ind. Børn og teenagere nyder en hel del frihed i Finland, men med denne frihed følger der også en hel del ansvar. Finnerne er meget loyale og pålidelige, og derfor stoler forældrene på, at deres børn fortæller dem, hvor de er, og holder, hvad de lover.

Derfor har finske familier en fri og åben kommunikation. De kan være direkte over for hinanden omkring alting, og de respekterer hinandens meninger. Denne direkte kommunikationsform kan i starten føles mærkelig for nogle udvekslingsstudenter, men i det lange løb vil det styrke dit forhold til værtsfamilien og give dig mulighed for at udtrykke dig frit.

Get the real stories from our students

Hurtige fakta

 • Ansøgere: 15-18 år ved ankomsten
 • Afrejse: august og januar
 • Sprogkrav: godt engelsk
 • Udvekslingens varighed: 5 eller 10 måneder
 • Visa: påkrævet for ikke-europæiske elever
 • STS Welcome Camp: inkluderet
 • Skoleår: august til maj/juni
 • Skoledagens varighed: fra mellem 8-10 og til 14-16
 • Fag: nogle få obligatoriske og mange valgfag

Fritid i Finland

Finnerne gemmer sig ikke i deres huse om vinteren. De tilpasser sig og får det bedste ud af det. Du får alle tiders mulighed for at stå på skøjter og langrend under dit ophold, og husk endelig at prøve saunaerne!

Udvekslingselever opfordres til at deltage i fritidsaktiviteter i lokale klubber, fordi de finske skoler sjældent arrangerer fritidsaktiviteter. Populære aktiviteter er bl.a. sport, kulturelle klubber, sociale events, kunst, musik og drama. Det er måske den bedste måde at møde nye venner uden for skolen.

Fantastiske eventyr i naturen

Finnerne elsker at være ude i naturen, og de gør det gerne året rundt. Om sommeren tager mange ud på landet til deres sommerhuse ved søerne. Weekenderne og ferierne bruger de på at slappe af, svømme, fiske og selvfølgelig gå i sauna. Andre aktiviteter kunne være cykling, jogging, vandsport og nationalsporten pesäpallo (den finske version af baseball).

For mange finner er vinteren højsæson for sport. Næsten alle steder i Finland kan du stå på langrend og slalom, og isfiskeri og issvømning bliver mere og mere populært. Men den mest populære sportsgren er uden tvivl ishockey.

Opdag mere

Vi arrangerer kortere ture for vores udvekslingselever, så de kan opleve mere under deres ophold. Kontakt din lokale koordinator for at få mere information om ture i og omkring Finland samt i de andre nordiske lande.

STS Welcome Camp i Europa

Din udveksling starter med vores sjove Welcome Camp i Europa! Vores Welcome Camp giver dig den bedste start på dit udvekslingsår, og tiden i Paris er pakket med sightseeing, undervisning, nye venskaber og masser af sjov.

Dette indgår

 • Rejse tur/retur
 • Ophold hos en værtsfamilie
 • Helpension hos en værtsfamilie
 • Skoleplads på en lokal high school 
 • Personlig hjælp. Du har din egen kontaktperson både hjemme og i værtslandet
 • STS Welcome Camp
 • Afrejsemøde i dit hjemland
 • Support på vores nødtelefon 24/7
 • Gratis interview
 • Møder og materialer til at forberede dig og dine forældre
 • STS rygsæk
 • STS Diplom

Priser

Varighed
Periode
År
Pris
5 måneder
Efterår
2024
Fra 71.500 kr.
10 måneder
Efterår
2024
Fra 79.500 kr.
3 måneder
Forår
2025
Fra 59.500 kr.
5 måneder
Forår
2025
Fra 71.500 kr.
5 måneder
Efterår
2025
Fra 71.500 kr.
10 måneder
Efterår
2025
Fra 79.500 kr.
3 måneder
Efterår
2024
Fra 59.500 kr.

Ansøg

Om dig/eleven

Værger