For elever i alderen 14 til 18
Et spændende nyt liv

At bo i et andet land

Der er masser af fordele ved at bo i udlandet i en periode. Du får en masse sjove oplevelser, masser af gode minder og lærer et nyt sprog. Og derudover lærer du også nye mennesker og en ny kultur at kende.

Du vil også kunne støde på ting, du ikke er vant til hjemmefra. Det kan være, at du skal hjælpe mere til i din værtsfamilie, end du er vant til derhjemme, eller det kan være, du skal være tidligere hjemme om aftenen, end du er vant til. Maden kan være anderledes, og måske skal du bede om lov til at deltage i aktiviteter. Men det er også en del af charmen: Hvert land har sin kultur, og det er præcis det, du vil opleve på dit år som udvekslingselev.

Ved at have en åben dialog med din værtsfamilie og forstå, hvad der forventes af dig, vil der være færre misforståelser og kultursammenstød. Din værtsfamilie er der for dig og er ansvarlige for dig under hele dit ophold. Ved at have en tydelig dialog vil I forstå hinanden. Sammen finder I en god vej frem – også selvom reglerne måske er anderledes end reglerne derhjemme.

At bo hos en værtsfamilie

Uanset hvor i verden du tager på udveksling, kommer du til at bo hos en lokal værtsfamilie. Du kan måske godt være lidt nervøs over at skulle rejse til et andet land og bo sammen med mennesker, du aldrig har mødt før, men faktum er, at din værtsfamilie ofte bliver den mest mindeværdige og betydningsfulde del af din oplevelse som udvekslingselev. Derfor vælger vi vores værtsfamilier med omhu, og vi gør vores bedste for at finde den helt rigtige familie til dig, ofte i samarbejde med lokale organisationer og medarbejdere i området.

Alle værtsfamilier er forskellige – ligesom alle familier herhjemme. Der er sporty familier og familier, der tilbringer megen tid i deres hus og i haven. Der er familier, der laver frivilligt arbejde eller er tilknyttet den lokale kirke, og der er værtsfamilier med og uden børn. Men de vil altid have en ægte interesse i dig, og din ankomst kan meget vel blive begyndelsen på et livslangt venskab.

Føl dig hjemme. Kommuniker. Hjælp til i hjemmet, og respekter husreglerne, ligesom du ville gøre det derhjemme. Til gengæld vil du få et enestående indblik i en ny livsstil og kultur, der er helt anderledes end det, du normalt ville opleve, hvis du var turist. Måske vil du gerne opleve Thanksgiving i USA, drikke ”afternoon tea” i Storbritannien eller se en fodboldkamp i Italien? Hvert land har sin egen charme, og vi ved, at du får masser af fantastiske minder, uanset hvor du rejser hen!

Værtsfamilien er ansvarlige for dig og for kost og logi under hele dit ophold. Andre udgifter som toiletartikler, buskort, fritidsaktiviteter, rejser, tøj m.m. står du selv for. Din værtsfamilie bestemmer ting som fx, hvornår du skal være hjemme, og hvad der forventes, at du hjælper til med derhjemme. De vil sætte pris på, at du deltager i forskellige aktiviteter og familietraditioner, men du får selvfølgelig også tid til dine egne fritidsaktiviteter. Fortæl altid din værtsfamilie, hvor du skal hen, og husk, at din værtsfamilie meget gerne vil møde dine nye venner.

Læs mere om, hvad vores tidligere elever siger om det at bo hos en værtsfamilie