For elever i alderen 14 til 18
Oplev nye ting

Skole og fritid

Din nye skole

Oplev forskellen! Din nye skole vil helt sikkert være anderledes, end hvad du har været vant til tidligere. Og det er superspændende at blive en del af et skolesystemet i et andet land. Du bliver hurtigt vant til de nye rutiner, som fx hvordan du tiltaler din lærer, og hvordan du finder rundt på skolen. Det er vigtigt at respektere skolens regler og at komme til tiden. På de fleste skoler går man i almindeligt tøj, men nogle steder bruger man skoleuniform. Det afhænger helt af, hvilken skole du skal gå på. Som udvekslingselev er det sjovt at fortælle om dit hjemland. Dine lærere og klassekammerater vil være nysgerrige.

Det er sjovt og spændende at lære et nyt sprog i et nyt miljø, og ofte taler du sproget helt flydende, når du skal hjem igen. Denne viden vil være værdifuld for dig igennem hele dit liv.

Men livet som udvekslingselev er meget mere end bare skole. Du vil have masser af tid til aktiviteter, motion og udflugter, så du kan udvikle dig endnu mere på dit udvekslingsår. Dit udvekslingsår vil åbne en masse nye døre – det er der ingen tvivl om.

Din fritid

I din fritid har du mulighed for at udforske dit nye værtsland. Du kan tage på udflugter, gå ture eller være sammen med dine nye venner. Meld dig ind i en fodboldklub, prøv en ny sportsgren, spil et instrument i et band, gå til dans, lav frivilligt arbejde, eller hæng ud med dine venner på en café. Det vigtigste er, at du er sammen med mennesker, er åben og får mest muligt ud af din fritid.

I mange lande tilbyder skolerne aktiviteter, så du har mulighed for at prøve en ny sportsgren eller en ny hobby. Selvfølgelig får du også hjælp fra din værtsfamilie, klassekammerater og områderepræsentant, der kan vise dig de gode steder i området, hvor du bor.

Der er ofte også mulighed for at tage på ture og udflugter, der er tilrettelagt specifikt for udvekslingselever. Få mere information af din lokale områderepræsentant, når du er derovre.

Lommepenge, mens du er på udveksling

STS anbefaler, at du har 400 dollars/300 euro til rådighed i lommepenge om måneden, mens du er af sted. Husk, at udgifterne kan være lidt højere i starten, hvor du får brug for at købe skolebøger, betale medlemskaber og måske købe et buskort og andre ting. (I USA er det gratis at køre med skolebus). Din værtsfamilie er ikke ansvarlig for at betale for dine fritidsaktiviteter, rejser, tøj, toiletartikler for eksempel.

Husk aldrig at låne penge af nogen eller til nogen under dit ophold, ikke til venner og ikke til din værtsfamilie. Det kan nemt føre til misforståelser.