FAQ

Det føles rigtig godt at tage i mod og tage ansvaret for en udvekslingselev gennem deres år i Danmark. Here er nogle svar på spørgsmål som vi ofte bliver spurgt om fra interesserede værtsfamilier.

  • Hvorfor vil du anbefale os at blive værtsfamilie?

    At være værtsfamilie er en god måde at øge forståelsen for andre mennesker og kulturer på. Du får et ekstra familiemedlem at holde af og en ny bror eller søster til dine børn. Det er også en mulighed for at forberede sig på et studieår i udlandet, hvis en af familiens børn planlægger at studere i udlandet. 

  • Hvordan bliver vi værtsfamilie?

    Du registrerer din interesse, og vil få en introduktion af de elever, der kommer til Danmark. STS vil foretage et hjemmebesøg, og derefter vil du blive matchet med en elev, som du tror, er et godt valg for din familie.

  • Kan værtsfamilien selv vælge elever?

    Ja, værtsfamilien vælger den elev, som de synes er et godt match for deres familie. 

  • Vi tager væk, mens eleven er her. Er det i orden?

    Eleven må ikke sove alene uden nogen voksne i huset. I nogle tilfælde vil elevens familie betale for, at deres barn kan komme med på turen. STS har også familier, som gladeligt vil tage imod en elev i deres hjem i en kort periode. 

  • Hvilken skole skal eleven gå på?

    Alle udvekslingselever skal på en dansk gymnasial uddannelse. Så vidt muligt arrangerer vi en plads på en skole, der passer til elevens behov og færdigheder. Dog er det skolens rektor der bestemmer om det er muligt at finde en ekstra plads til en udvekslingselev. Det betyder, at vi ikke kan garantere en plads ved den nærmeste skole. STS tager sig af al kontakt med skoler. 

  • Vi arbejder fuldtid. Er det okay for eleven?

    Elever er forberedt på at begge forældre ofte arbejder fuldtid i Danmark. I starten skal de måske have noget ekstra støtte, men snart vil de få venner og få deres eget sociale liv. 

  • Vores børn er flyttet hjemmefra – vil det være kedeligt for udvekslingseleven ikke at have værtssøskende?

    Nogle elever vil helst være det eneste barn i en værtsfamilie. Nogle gange er de selv fra en familie, der har flere børn, og vil have muligheden for at prøve at være enebarn. Uanset hvad, er det normalt ikke et problem.

  • Vi vil gerne være værtsfamilie, men vi har ikke noget ekstra værelse

    Der er ikke noget krav om, at eleven skal have sit eget værelse. Måske kan eleven dele værelse med en søskende. Flere af vores elever deler værelse med søskende og er forberedt på at dette kan forekomme. 

  • Er det muligt at være værtsfamilie i under et år?

    Ja, du kan vælge at være værtsfamilie i et helt år, eller i et semester. Nogle gange har vi også brug for såkaldte ”velkomstfamilier” for en kortere periode (minimum 3 måneder). 

  • Hvad sker der, hvis værtsfamilien og eleven ikke kan enes?

    Nogle gange føles kemien mellem familien og eleven ikke rigtig, selvom man har været omhyggelig med at finde et godt match. Din STS områderepræsentant vil hjælpe dig med at løse problemer, der opstår. Repræsentanten hjælper også med at skifte værtsfamilie, hvis det er nødvendigt. 

  • Hvad er vigtigt at huske for en værtsfamilie?

    Eleven vil hurtigt blive en del af din familie, hvilket betyder, at de skal kende de regler, der er i dit hjem. Ved at lære hinanden at kende, og diskutere forskellen mellem jeres familier og jeres hjemlande, vil det blive lettere for dig at forstå de kulturelle forskelle, der kan opstå. 

  • Hvilket ansvar har vi som værtsfamilie?

    Værtsfamilien sørger for kost og logi. Eleven vil have penge med til rejser, underholdning, tøj, toiletsager osv. 

  • Kan eleverne vælge, hvilken by de vil gå i skole i?

    Nej, det kan de ikke. Eleverne vælger, hvilket land, de vil studere i, men hvilken by de kommer til at bo i, afhænger af hvor deres værtsfamilie bor.