Empowering young people since 1958

Lucas Kehrein, lokal koordinator for STS

Lucas var på udveksling med STS i Minnesota i USA i 2015/16. Hans egen familie i Sverige har været værtsfamilie tre gange. Lucas har arbejdet som lokal koordinator for STS i 2022 og 2023.

Hvor mange elever har du været lokal koordinator for?
Jeg har været lokal koordinator for fire elever: en fra USA, to fra Tyskland og en fra Brasilien. Allesammen superdejlige mennesker!

Hvad vil det sige at være lokal koordinator?
Når du er lokal koordinator, er du en form for støtte for udvekslingseleven og værtsfamilien. Forpligtelserne varierer, men det vigtigste er at sikre, at udvekslingseleven og værtsfamilien har det godt og er tilfredse. Det er bestemt ikke let at være på udveksling, men som lokal koordinator kan du være med til at gøre oplevelsen helt fantastisk. Og det kan gøres ved fx at drikke en kop kaffe sammen, tage ud at bowle eller lave andre ting, du synes er sjovt. Jeg tog også alle mine udvekslingselever med ud at spille paintball sammen med min lillebror, der også var udvekslingselev. Jobbet indbefatter også at finde nye værtsfamilier. Medarbejderne hos STS er meget støttende. Jeg har altid fået hjælp, hvis jeg havde spørgsmål eller var i tvivl om noget.

Hvorfor besluttede du at blive lokal koordinator?
Jeg kan både relatere til det at være udvekslingselev og værtsfamilie, og jeg tænkte, at jeg kunne bidrage til at gøre det til en god oplevelse. Jeg har selv været på udveksling, min familie har været værtsfamilie, og jeg har også arbejdet i udlandet. Jeg tænkte også, at det ville være sjovt at lave ting sammen med udvekslingseleverne. Det har klart været en fordel, at jeg har den baggrund, jeg har, men det er på ingen måde et must at have den samme erfaring.

Hvordan har jobbet påvirket dig?
Jeg har fået nye venner – mine udvekslingselever og jeg holder kontakten, selvom jeg ikke længere er deres lokale koordinator. Det er også sjovt og spændende at høre om udvekslingselevernes kultur og høre, hvordan de oplever Sverige. Det har givet mig et nyt billede af både Sverige og udvekslingselevernes hjemlande.

Har der været store udfordringer?
Den største udfordring er at finde gode værtsfamilier.

Har du nogle gode minder, du har lyst til at dele med os?
Jeg var aktivitetsleder på den sidste aktivitet, inden udvekslingseleverne skulle rejse tilbage til deres hjemlande. Det var supersjovt at høre, hvor gode mange af dem var blevet til svensk. Jeg var totalt imponeret over en af eleverne, der talte svensk helt flydende. Og så synes jeg, at alle cafébesøgene, hvor jeg har talt med mine udvekslingselever om livet, har været virkelig skønne.

Kan du anbefale at blive lokal koordinator?
Helt sikkert! Det er et fantastisk bijob, og det har helt sikkert været en god oplevelse.

Har du nogle gode råd til fremtidige lokale koordinatorer?
Det vigtigste er at være der for udvekslingseleven og værtsfamilien. Prøv at lave noget med udvekslingseleven ca. hver anden måned. Det gør sådan en forskel for, hvordan eleven oplever opholdet, og det er med til at skabe en god relation mellem jer.

Er du stadig i kontakt med nogle af dine gamle udvekslingselever?
Jeg holder kontakten med alle mine gamle elever.