For elever i alderen 14 til 18

Texas-eleven Camilla

Thu Dec 13 2018

Vi har talt med Camilla, som er tidligere dansk STS udvekslingselev. I skoleåret 17/18, drog hun afsted mod byen Alvarado i Texas, hvor hun skulle tilbringe de næste 10 måneder. Det var noget af et eventyr som startede for hende - herunder kan du læse nogle af hendes tanker omkring hendes udvekslingseventyr.

 • Hvilke overvejelser gjorde du dig, inden du sagde ”ja” til et udvekslingsår? Har du altid vidst, at det var noget du ville?
  Jeg har altid vidst, det var det jeg skulle. Det har altid været planen at jeg skulle afsted, og bo hos min mors gamle værtsfamilie. Desuden har efterskole, 10. klasse el. andet aldrig sagt mig ligeså meget som et udvekslingsår. Det lød virkelig attraktivt, anderledes og udfordrende.
 • Oplevede du et ”kulturchok” da du ankom? Jeg kan forestille mig, der er store forskelle på Danmark og USA?
  Selvom jeg virkelig prøvede at være open-minded og gå ind til mit år i Texas med oprejst pande, kunne jeg ikke undgå at have lidt fordomme. Især om Trump, våbenloven, maden osv. Jeg var virkelig spændt. Jeg vil så sige, at ligeså snart jeg kom til Fort Worth, blev min beundring af samfundet meget større end de fordomme jeg nu måtte have haft. Jeg vil ikke sige jeg som sådan oplevede kultur-chok. Det var ikke første gang jeg var i USA, og jeg tror egentligt jeg havde forberedt mig godt hjemmefra, ved netop at tænke at det bliver anderledes, men fedt!
 • Hvordan fik du venner? Var det svært?
  Min (værts)mor rådede mig til at dyrke en sport. Det er klart den nemmeste måde at blive en del af livet på skolen. Så jeg joinede cross country og fik rimeligt hurtigt venner dér. Jeg synes det var svært at komme igang med at lave noget udenfor skolen, fordi denne fylder så meget i de unges liv. Men det kom med tiden og jeg havde mange venner og bekendtskaber fordelt.
 • Hvad savner du allermest fra dit udvekslingsår?
  Jeg savner mine forældre og venner. Det er et helt andet liv man lever i løbet af udvekslingsåret og jeg savner inderligt mit. Ain't gonna lie - jeg savner også maden en hel del!
 • Hvad er dine bedste råd til fremtidige udvekslingselever?
  1. Vær open-minded! 2. Snak alt hvad I overhovedet kan, og læg dansk (så vidt muligt) fuldstændigt på hylden. 3. Deltag i alt hvad du overhovedet kan. De 10 måneder er gået før du har set dig om. 4. Overvej at tage ud og rejse i dit værtsland.

Har du nogle spørgsmål om udveksling i USA med STS, så kontakt vores ekspert Marie Louise, som med glæde vil hjælpe. Marie Louise kan fanges på telefon 44 40 44 47 eller [email protected]. #stsjourney