For elever i alderen 14 til 18

Julehilsner fra 3 lande

Tue Dec 20 2016

Det er juletid! Hvad det egentligt betyder varierer blandt forskellige kulturer verden over. Her kan du læse hvordan juletiden foregår i 3 forskellige lande.
I New Zealand tager nogle familier til stranden

Da Tea fra Sverige arbejdede som au-pair i New Zealand fejrede hun jul med sin værtsfamilie og deres venner samt familie.
- Vi var omkring 30 mennesker. Mange familier valgte at lave en barbecue på stranden eller tage i sommerhus. Vi spiste middag hjemme - bøf med kumro (søde kartofler) og frugtkage til dessert. I december måned deltog vi i en tradition ved navn ’Xmas on the lawn’, hvor familier stiller sig ud foran en kirke og synger julesalmer. Jeg planlægger, at skulle tilbage til New Zealand næste år for at fejre jul som kiwi igen.

I Danmark danser man rundt om juletræet
Camilla arbejder hos STS i Danmark og fortæller her hvordan man fejre en traditionel dansk jul.
- Danskerne fejrer juleaften d. 24. december. Vi spiser en julemiddag, der ofte består af flæskesteg/and med kartofler og brun sovs.

Til dessert spiser vi ris a la mande. I de fleste hjem har folk pyntet juletræet fint op. Mange familier danser også omkring juletræet mens de synger julesange. Herefter pakker vi gaver og spiser slik og konfekt. I løbet af december, er der også mange børn som får gaver hver dag fra d. 1. til d. 24. december.

Det italienske juletræ er pyntet d. 8. december.
STS-medarbejder, Beate, fra Italien fortæller os om de italienske juletraditioner.
- Vores to vigtigste julesymboler er træet og krybben. Vi pynter juletræet d. 8. december, ifølge den katolske tradition, og tager det ned d. 6. januar. Den 24. december spiser de fleste fisk og d. 25. december fejrer vi jul med en stor frokost med hele familien. Af søde sager bliver der ofte spist panettone, pandoro og rococo. Den 26. december er kendt som en ’reste-dag’, hvor alle spiser resterne af julefrokosten. En anden vigtige tradition er, at gå i kirke.

Hvor I verden vil du gerne fejre jul?