For elever i alderen 14 til 18

At lære sprog i udlandet er bare sjovere

Fri Jan 27 2017

Gode sprogkundskaber er vigtigt, både i skolen og på arbejdsmarkedet, men det at lære sprog kan somme tider være lidt kedeligt. Er du træt af de almindelige, traditionelle grammatiktimer? Der findes andre måder at lære sprog - måder der er sjovere og mere effektive. Lisa Jansson og Viktoria Halonen fortæller hvordan:

Lær flere ord væk fra tekstbogen

Lisa Jansson var på sprogrejse med STS i Torquay. I tre uger boede hun ved en værtsfamilie sammen med andre elever, gik til sprogundervisning og deltog i sjove aktiviteter om eftermiddagen.

- Den første undervisningstime var normalt med en lærer fra Torquay. Han lærte os ord og udtryk der bliver brugt i England. Flere af dem havde jeg aldrig hørt før.

Viktoria Halonen rejste med STS til Paris for at arbejde som au pair. Udover at få arbejdserfaring lærte hun en masse sprog som en bonus.

- Jeg lærte engang fransk i skolen men følte aldrig rigtig jeg kunne tale sproget. De første dage kunne jeg knap nok sige ’bonjour’ men pludselig gik det hurtigt, fortæller hun.

Dagligdagen blev den bedste undervisning

Både Viktoria og Lisa er enige om, at den største forskel ved at lære et sprog i ens hjemland og i udlandet er, at læringsprocessen er væsentligt hurtigere i udlandet. Selvom de fik grammatik- og sprogundervisning i skolen lærte de mest ved at begå sig rundt i England og Frankrig. Viktoria giver et godt eksempel.
- Hvis du går ind på et fransk boulangerie og virkelig gerne vil have en croissant til morgenmad bliver du nødt til at være modig og spørge efter den på fransk, siger hun.
Hun pointerer også, at hun hurtigt lærte den franske måde at snakke på og hvordan man anvendte sproget i forskellige situationer. Lisa er enig.

- Det var let for mig at nå dybere ind i det engelske sprog og efter et stykke tid begyndte jeg endda at snakke med dialekt – en god britisk accent. Det var sjovt at opleve hvor god man kunne blive til et sprog man allerede syntes man var god til, tilføjer Lisa.

Det bedste råd fra Lisa og Viktoria

Viktorias bedste råd er, at bruge sproget så meget du kan i hverdagen. Snak med en salgsassistent, gå i biografen eller på et museum, lyt til musik og hav det sjovt!
- Vær ikke bange for at lave fejl. Man kan godt blive pinligt berørt, men i de fleste tilfælde ender det bare med at være sjovt – og så har man lært det til næste gang, siger hun.
Lisas konklusion er simpel.

- Rejs til udlandet og lær sproget hvor det bliver talt! En god idé er, at have lært nogle ord og sætninger inde du tager af sted og have forberedt dig på, at du vil lære sprog meget hurtigere end herhjemme.
Gør som Lisa og Viktoria, blive bedre til sprog på en hurtigere og sjovere måde. Hvor vil du gerne hen og lære sprog?